Фрірайтинг - новомодна течія чи реальний спосіб почати створювати свій контент?

Упевнений, що багато хто чув і навіть знає, що таке рерайт і копірайт.
А що ви чули про фрірайт, для чого його застосовують інші та чим він може бути корисний саме
 вам?


Давайте розбиратися разом!
Перекладаючи «free writing» з англійської отримаємо "вільне письмо" ... Чи означає це, що у даного виду письма немає правил і обмежень? Чи, все ж, вони є...

Дане поняття ввів письменник Кеннет Макрорі, для визначення методу написання текстів невеликими сеансами по 10-15 хвилин без зупинок, редагування, перевірок граматики, роздумів і поспіху.

Про техніку Фрірайтингу згадують різні автори сучасності:
Пітер Елбоу - Writing With Power (1981)
Наталі Голдберг - Writing down the Bones: Freeing the Writer Within. (1986)
Марк Леві - Фрірайтинг. Сучасна техніка пошуку креативних рішень. (2011)
Тоні Пуда - Why people blog for free (2013)
Марк Леві - Геніальність на замовлення (2013)

Хоча, якщо копнути глибше, виявимо, що у 1934 році письменниця Доротея Бранд в книзі «Як стати письменником» радила читачам писати вранці протягом 30 хвилин так швидко, як вони зможуть. Не зовсім сучасний Фрірайт, але ідея дуже близька.

Ще у середині ХIХ ст. у своєму листуванні з драматургом Володимиром Олександровичем Соллогубом свій досвід фрірайтингу описав Микола Васильович Гоголь (1809-1852):
«А вы все-таки пишите… возьмите хорошенькое перышко, хорошенько его очините, положите перед собой лист бумаги и начните таким образом: «мне сегодня что-то не пишется». Напишите это много раз кряду, и вдруг вам придет хорошая мысль в голову! За ней другая, третья, ведь иначе никто не пишет, и люди, обуреваемые постоянным вдохновением, редки, Владимир Александрович».

Для чого потрібен Фрірайтинг

Такий метод допоможе авторам позбутися страхів і перфекціонізму, тренувати мислення і навички письма.

Якщо вам потрібно виконати роботу зі створення певного контенту, а тема складна, нудна або відверто безглузда, скористайтеся методами фрірайту для її вдалого виконання.

Застосування методу в своєму бізнесі дозволить без залучення сторонніх копірайтерів створювати якісний контент для власного сайту, блогу чи соціальних мереж.

Насправді, фрірайтинг допомагає навіть розібратися у самому собі, своїх проблемах, можливостях: знайти рішення проблеми, яка тривалий час не дає спокою; випрацювати свій цікавий стиль написання контенту, навіть якщо ви раніше не писали взагалі.

Що потрібно для Фрірайтингу

В принципі, досить мати ручку або олівець, аркуш паперу або блокнот і таймер.
Якщо писати від руки вже відвикли - пишіть в будь-якому текстовому редакторі на вашому планшеті, ноутбуці або ПК.

Якщо й гадки не маєте з чого почати, спробуйте використати спеціальні сервіси:
  • writelight.guru - тут можна вибрати час і тематику.
  • calmlywriter.com - просто відкриваєте сайт і прямо у вікні браузера починаєте писати на повний екран; текст можна редагувати наповнювати зображеннями і роздрукувати результат.
  • Stenosaur (можете завантажити з AppStore) - програма спеціалізована для ведення мікроблогів, але можна потренуватися і у вільному письмі.

Прийоми Фрірайтингу

Поради від Марка Леві:
  1. Ідея - продукт перенесений на папір. Описуйте складну ситуацію протягом п'яти хвилин. Відкладіть написане та протягом наступних п'яти хвилин доповніть деталями.
  2. Стимулюйте мислення. Почніть сеанс вільного письма з простого питання (підказки), наприклад: "я люблю...", "я ненавиджу...", "я хочу..."
  3. Переосмислюйте значення знайомих слів. Підберіть п'ять термінів чи професійних слів зі своєї галузі та напишіть про кожне з них протягом п'яти хвилин, шукаючи та обгрунтовуючи глибинний зміст.
  4. Дистанціютеся від інтелекту - будь-яка думка може привести до важливої ​​ідеї, якщо під час обдумування зародилась інша цінніша думка - сміливо переходьте до неї, відкинувши попередню.
  5. Використовуйте припущення, для виходу зі складної ситуації - змінюйте погляд, вивчайте проблему через призму іншої галузі, так ви побачите все по-іншому.
  6. Використовуйте чужий досвід для вирішення своєї проблеми, в тому числі героїв книг і фільмів.
  7. Простіше знайти сто ідей, ніж одну. Думайте про результат - вирішення проблеми. Нехай одна ідея веде до іншої.
  8. Навчіться любити неправду, грайте з вигадкою. Так ви побачите проблему з іншого боку і, можливо, вирішите її.
  9. Влаштовуйте діалоги на папері. Оберіть уявного компетентного співрозмовника, відчуйте себе ним, досліджуйте проблему в діалозі. Так ви достукаєтесь до творчих ділянок мозку.
  10. Виливайте думки на папір. Детально обговоріть з собою свою проблему - запишіть факти, спостереження, гіпотези, емоції, схожі епізоди з книг, фільмів тощо. Великі обсяги записаного підштовхнуть вас до рішення або підкуть наступний крок. Таким чином, крок за кроком, ваш геній дасть рішення.
  11. Якщо ставки високі, а строки стислі, влаштуйте марафон - серія сеансів Фрірайтингу, що триває кілька годин. Кожен закінчується виділенням думки, яка дає старт наступного сеансу за новом напрямком.
  12. Отримуйте користь з ділової літератури. Виберіть з книги, що вам сподобалася, найбільш і найменш цінні ідеї і опишіть протягом 10 хвилин кожну з них.
  13. Як думаєш - так живеш. Поставте таймер на двадцять хвилин і напишіть про все, що може поліпшити ваше життя. З написаного виберіть те, чому готові присвятити наступні три години свого часу.

Отже, вільне письмо або фрірайтинг є окремою технікою написання текстів на різноманітну тематику з метою тренування мислення та пошуку рішення складної проблеми.

Не варто плутати вільне письмо з різними техніками мозкового штурму або ранкового письма. Це окрема техніка, яка зовсім не замінює інших методик розвитку мислення. Фрірайтинг можна і потрібно з ними комбінувати. Хоча, цей метод дійсно здатний змінити ваше уявлення про ваше життя та навчити писати цікаво.

Фрірайтинг від акинів

Акини - поети-імпровізатори тюркських народів, які розповідали під музику про те, що бачили.
Їх техніку можна використати під вільне письмо: запам'ятовуєте все, що бачите дорогою, а далі занотуйте побачене;
визирніть у вікно та опишіть усе, що відбувається надворі.

Ще кілька прийомів можна взяти з книги Наталії Гарбер «Як писати в XXI столітті?».

Медитація «Готовий лист»

Використовується для виходу з творчого ступору і легко адаптується під вільне письмо. Просто уявіть, що текст уже написано, а ви просто його читаєте або дія відбувається на ваших очах, і ви лише спостерігаєте її.

«Готовий лист» схожий на вірші акинів, але тут ви підключаєте уяву, адже відсутній зв'язок з часом, місцем та реальністю.

Зміна жанру

Потрібно підготувати складну технічну статтю? Подайте її у стилі жахів, комедійному або інформаційному стилі.

Попрацюйте з форматом:
  • адаптуйте інформаційну статтю на текст для односторінкового сайту-лендінгу,
  • перетворіть коротке оголошення в повноцінну комерційну пропозицію,
  • зробіть з поста для соціальних мереж повноцінний огляд продукту.

Даний прийом змінив життя відомих літераторів - поет Шарль Огюстен де Сент-Бев став літературним критиком, трагік Оноре де Бальзак перетворився в романіста, драматург Артур Конан Дойл проявив себе як найвідоміший автор детективів.

Генератор ідей

У книзі Юргена Вольфа «Школа літературної майстерності» є таблиця-генератор сюжетів:

A:
ЖАНР 
B:
1 ГЕРОЙ
C:
2 ГЕРОЙ
D:
ЕМОЦІЯ
E:
МІСЦЕ ДІЇ

1.
Триллер
1.
Учитель
1.
Дитина
1.
Ревнощі
1.
Лондон
2.
Комедія
2.
Лікар
2.
Солдат
2.
Жадібність
2.
Нью-Йорк
3.
Драма
3.
Журналіст
3.
Монахиня
3.
Кохання
3.
Париж
4.
Романтична комедія
4.
Батько
4.
Священник
4.
Страх
4.
Делі
5.
Фентезі
5.
Поліцейський
5.
Таксист
5.
Ненависть
5.
Тринідад
6.
Наукова фантастика
6.
Підліток
6.
Лікар-психіатр
6.
Помста
6.
Зоопарк
7.
Любовний роман
7.
Адвокат
7.
Літній чоловік
7.
Цікавість
7.
Заміський будинок
8.
Поліцейська історія
8.
Вчений
8.
Літня жінка
8.
Пристрасть
8.
Старий будинок
9.
Жахи
9.
Няня
9.
Спортсмен
9.
Дружба
9.
В'язниця

Щоб почати писати, оберіть 5 цифр (вони можуть повторюватися). Візьмемо, наприклад: 8, 9, 2, 2, 1- по цифрі на кожен стовпчик.

Виходить історія, в якій няня, що працює у лондонській родині допомагає поліцейським розкрити крадіжку. В решті решт, крадієм виявляється член родини, що повернувся з війни. Він не зміг змиритися із заповітом батьків та через свою жадібність влаштував пограбування у домі власного брата.
Чим не роман Агати Крісті!

У мережі Інтернет є й інші генератори, які можна адаптувати для сеансів вільного письма:

  • artlebedev.ru - генератор ідей від Артемія Лебедєва.
  • litgenerator.ru/ - автоматизований генератор сюжетів.
  • supergenerators.ru - генератор «так-ні» відповідей на питання.

Придумайте та застосовуйте власний стиль вільного письма. Спочатку це буде ваша власна забавка, далі знайдеться коло однодумців, а потім він стане одним із найвідоміших методів сучасного фрірайтингу.

А для цього, давайте ще раз згадаємо про основні правила фрірайтингу:
  • не прикладайте зайвих зусиль - викладаючи складну тему позбавте себе рамок та обмежень (окрім часу), викладайтеся на 90%, а не 110%
  • чітко визначаємо часовий діапазон - навіть за відсутності натхнення напишіть максимум за 10-20 хв., далі перемкніть увагу на будь-що, хоч на хатні справи - до наступного сеансу мозок має відпочити
  • пишіть швидко і безперервно - пишіть багато, не переймаючись якістю, якщо наприкінці речення ви не знаєте що писати далі - пишіть те, що відчуваєте в конкретний момент
  • пишіть так, як ви думаєте - не задумуйтесь над словами, вільно використовуйте сленг та професійні терміни, майте на увазі - написаного не читатиме ніхто крім вас
  • перемикайте увагу - якщо ідеї закінчуються, досліджуйте елементи ситуації, які ще не досліджували, допоможіть собі записуючи прості питання та швидко досліджуючи їх.

Отже, ви вже дізналися, що таке фрірайтинг, навіщо він потрібен особисто вам та познайомилися з деякими прийомами вільного письма.
Тоді чого ж ви чекаєте? Прямо зараз відкладіть справи, поставте таймер всього на 10 хвилин і пишіть про будь-що!

#freewritting #onlinemarketing #созданиеконтента #контентмаркетинг #какписатьтексты #каксоздаватьконтент #какнаучитьсяписать #советыинтернетмаркетологов #kievbusinessview

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Google выкатил апдейт My Business - теперь редактировать страницу можно прямо в Картах и Поиске

Швидкий старт бізнесу в мережі з bitrix24

Зміни в службі Google Мій бізнес через коронавірус